Controlul vezicii urinare este mai greu de obtinut decat controlul intestinului. De ce nu obtinem un bun control al vezicii?

Pentru ca:

  • senzatiile fizice care semnaleaza unui copil ca ar trebui sa faca pipi sunt mai putin pronuntate decat cele ale intestinului.
  • urinatul este un reflex automat la copii, declansat de presiunea vezicii.

Controlul vezicii se face in timpul veghei si in timpul somnului. Controlul in timpul veghei se va obtine primul. Cum il obtinem:

  • primul lucru de care isi da copilul seama este faptul ca el este ud, este bine sa ii explicam ca nu e bine sa fie ud si ca e bine sa ne anunte cand s-a udat;
  • urmatorul pas ar fi sa anunte atunci cand simte ca urmeaza sa se ude, bineinteles ca se va uda, incercati sa nu va enervati este totusi un lucru bun ca a anuntat;
  • mai tarziu va anticipa ca este pe cale sa urineze si va anunta, chiar daca se va mai scapa este bine sa il incurajam si sa il felicitam pentru incercarea de a anunta chiar daca nu a reusit sa anunte la timp;

Trebuie sa stiti ca este bine sa tinem cont de sexul copilului pentru a sti cum sa il educam pentru a-si controla vezica. Daca pe fetite este bine sa le asezam pe olita pe baietei este bine sa ii invatam sa urineze din picioare.

Este bine sa ne obisnuim sa folosim cuvantul „pipi” in mod normal pentru ai fi mai usor si celui mic ca sa il invete si ca sa il foloseasca.

Controlul functionarii vezicii este mai greu de obtinut de accea eu va recomand sa nu renuntati la pampers pentru a nu fi stresati. Atunci cand vedeti ca nu a facut pipi in pampers felicitatil.

Incercati sa nu  obtineti controlul vezicii prin constrangeri. Pentru ca se poate intampla ca cel mic din cauza ca este iritat sa se scape noaptea in pat involultar. Desi este un lucru greu de suportat pentru parinti trebuie sa incercam sa ne stapanim pentru a nu inrautatii situatia.

Daca pana la varsta de 5 ani copilul nu si-a capatat inca controlul asupra vezicii, trebuie sa mergeti cu el la medic.

Eu am incercat sa il ajut sa obtina un bun control al veziciii, pe Matei, pe la varsta de 1 an si 6 luni dar fara nici un rezultat. Am renuntat si am asteptat sa fie pregatit pentru etapa asta. Au aparut primele semne pe la 2 ani si 6 luni si de atunci am avut rezultate bune dar si mici „accidente”.

Anunțuri