Este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Iar in cazul dintilor unele probleme se pet agrava destul de repede si nu mai pot fi remediate, poate doar temporar, ele vor fi o problema constanta deagungul vietii.

Cariile dentare daca apar la dintii temporari la grupul frontal superior, fara a afecta grupul frontal inferior de dinti,  sunt o forma speciala numita caria de biberon.

Ordinea de aparitie a cariilor respecta ordinea de eruptie, astfel incat dupa afectarea incisivilor superiori, urmatorii dinti interesati vor fi primii molari, apoi caninii si, in final,  molarii secunzi superiori.

Cariile dentare, in general, se dezvolta asimptomatic, dar au evolutie rapida in suprafata si profunzime, dintii ajungand in scurt timp resturi radiculare, daca nu se corecteaza obiceiurile incorecte de ingrijire a copilului.

Din pacate, cei mai multi parinti,  aduc copilul la medic foarte tarziu cand cariile dentare evolueaza mult si se complica cu abcese gingivale sau fistule.

Tratamentul consta, in primul rand, in corectarea obiceiurilor de ingrijire a copilului, cu suprimarea modalitatii incorecte de hranire sau de linistire a copilului si instituirea unei igiene orale corecte.

Parintii trebuie sa evite utilizarea biberonului cu lichide indulcite pentru a adormi copilul, precum si alaptatul nocturn, la cerere, dupa ce a erupt primul dinte. Lucru destul de greu de facut. Trebuie sa spun ca noua ne-a trebuit mai mult timp pentru a  renunta la biberon noaptea.

Copilul trebuie invatat sa bea din cana, cat mai curand posibil dupa aparitia primilor dinti. Asta incercam si noi, doar ca el se incapataneaza si prefera sa nu mai bea laptele. Pentru a nu mai avea probleme am inceput sa il spal dimineata si seara pe dinti, dupa  fiecare biberon cu lapte.

Mersul la dentist la o varsta prea mica poate fi traumatizant, asa ca ar fi mai bine sa evitam situatiile in care am putea asunge pe la dentist.