„Exista vreo persoana care sa nu stie ca poti face un copil, daca faci sex?” – a fost prima intrebare pe care ne-a adresat-o profesoara de „Psihologie a  cuplului” la primul curs.

Cred ca vi s-a intamplat sa auziti de tot felul de metode contraceptive destul de nesigure. Se intampla sa nu ramaneti insarcinate cu aceste metode („calendarul”,” patura”), dar se poate intampla sa  ramneti insarcinate.

Eu stiu ca trebuie sa te protejezi daca nu esti pregatit pentru a avea un copil. Cele mai sigure metode contraceptive sunt:  pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron). Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe,etc). Pentru aceste metode este bine sa consultati un doctor.  Mai sunt si prezervativele, care sunt la indemana oricui si care ne protejeaza si de unele boli care se transmit pe cale sexuala.  Si daca se intampla sa uitati,  sa va protejati si  nu doriti o sarcina, apelati la un doctor si intrebati de pilula de a 2-a zi.

Atunci cand eram insarcinata si  mergeam la doctor, am vazut destul de multe femei care veneau la doctor pentru avort. Erau de toate varstele si chiar m-a socat cand am vazut o fata de 17 ani, se vedea ca ii era foarte frica dar ce  putea sa faca, prietenul venise sa o sustina pentru a avorta.  Pe o alta femeie o auzeam cum scotea niste sunete care ma ingrozeau, iar la un moment dat s-a auzit cum a primit o palma de la  doctorita care o certa, pentru ca nu era „cuminte”. Nu credeti ca ar fi mai bine sa evitam astfel de situatii?

Stiati ca aceasta operatie prezinta unele riscuri? Doctorul care face aceasta operatie o face mai mult pe „pipaite”, nu este o operatie deschisa la care el sa poate vedea tot ce face.  Numai un doctor bun o face fara probleme. Dar chiar si atunci tu ai putea sa  ai si alte complicatii pe care sa nu le vada de la inceput…

Am cunoscut femei care atunci cand au ramas prima data insarcinate au facut avort, pentru ca nu se asteptau sa ramna insarcinate 😦 , iar mai tarziu cand au fost pregatite pentru un copil nu au mai reusit sa ramana insarcinate. Multe se gandesc ca este o pedeapsa de la Dumnezeu. Nu se gandesc ca ar putea fi de vina doctorul care nu a vazut prea bine ce a facut pe acolo.

Cred ca inca nu se comunica destul de mult (comunicarea mama – copil) si inca nu reusim sa avem o educatie sexuala, pentru ca nimeni nu o face. Daca se face in scoli, unii parintii au impresia ca sunt mult mai tentati copii sa faca sex. Pacat ca nu isi dau seama ca lucrul acesta se poate intampla oricum, doar ca ar fi mai bine pentru noi toti sa avem copiii educati si din punctul asta de vedere. Este important sa invete sa se protejeze.

Va doresc sa aveti parte doar de lucruri frumoase.

Anunțuri