Mucenici munteneşti

Ingrediente: o pungă cu mucenici gata preparaţi, apă, un sfert de linguriţă de sare, coajă rasă de la o lămâie, zahăr (după gust).

Preparare: fierbeţi doi litri de apă cu sare şi apoi adăugaţi mucenicii. Puneţi coaja de lămâie şi după ce mucenicii au fiert (s-au ridicat la suprafaţă) adăugaţi cât zahăr doriţi. Se servesc cu miez de nucă şi pudră de scorţişoară. 

Timp: 15 minute.

Mucenici moldoveneşti

Aluat: 500 g făină, 300 ml lapte (sau apă), o linguriţă sare, o linguriţă zahăr, o linguriţă ulei, 20 g drojdie. Glazură: miere, 250 g nuci.

Preparare: dizolvaţi drojdia în apă caldă sau în lapte, amestecaţi cu trei linguri cu făină şi lăsaţi deoparte. Adăugaţi făina rămasă cu uleiul, zahărul, cu sarea şi cu restul de lapte sau de apă. Puneţi la loc cald ca să se dospească. După ce a crescut aluatul, se fac colăcei în forma cifrei 8. Se aşază în tava presărată cu faină, se lasă să crească. După ce îi scoateţi din cuptor, îi ungeţi cu miere şi apoi presăraţi nucă râşnită. Îi puteţi însiropa cu apă cu miere.

Timp: trei ore.