Este foarte important ca o femeie insarcinata sa stie ce alimente sunt sigure si ce alimente ii pot face rau. O alimentatie sanatoasa, sigura poate aduce multe beneficii atat mamei cat si fatului.

Specialistii atrag intotdeauna atentia viitoarelor mame sa nu consume branzeturi moi si anumite sortimente de carne. Acestea pot fi contaminate cu o bacterie numita Listeria, care poate produce imbolnavirea grava – sau chiar moartea – fatului. Pentru protejarea copilului dumneavoastra, inlocuiti branzeturile moi cu branzeturi tari si consumati numai carne foarte bine gatita.

Cateva exemple de branzeturi moi pe care trebuie sa le evitati sunt:

  • feta
  • branza de capra
  • Brie
  • Camembert
  • Roquefort
  • Kefirul

Simptomele infectiei bacteriene pot apare intre 2 si 30 de zile de la consumarea alimentelor contaminate. Daca infectia se transmite fatului, este posibil sa se declanseze o nastere prematura.

Anuntati imediat doctorul daca observati urmatoarele simptome:

  • febra si frisoane sau alte „semne de gripa”
  • migrene
  • stari de voma

Pentru a preveni infectia, respectati cateva masuri de precautie:

  • consumati branzeturi tari,
  • asigurati-va ca toate produsele lactate pe care le consumati sunt pasteurizate,
  • asigurati-va ca toate produsele de carne, pasare sau peste sunt bine fierte.