8 martie – Ziua Mamei

Se spune ca Ziua Mamei isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.

In secolul al XVII-lea, in Anglia se sarbatorea, in a patra sambata a postului Pastelui, asa- numita “Sambata Mamelor”, prilej de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi.

In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.

In anul 1907 Ana Jarvis din Philadelphia a inceput o campanie pentru a stabili ziua internationala a mamei in luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis. In urma acestor actiuni, la 12 decembrie 1912 ia fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei iar in anul 1914, presedintele Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei drept sarbatoare nationala, celebrata in a doua duminica din luna mai.

Desi astazi tarile lumii serbeaza Ziua Mamei la date diferite, tari ca Danemarca, Italia, Turcia, Belgia, Finlanda si Australia au ales, ca si Statele Unite, a doua duminica a lunii mai pentru a o dedica tuturor mamelor.