Se apreciaza ca sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sunt cuprinse intre 25 si 99% (Paris25%, Brussels 47%, vestul Scotiei 75%, SUA 85%, Oslo 99%).

Riscul general mediu pentru o femeie sa faca o infectie acuta cu Toxoplasma gondii in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%.

Daca infectia cu Toxoplasmoza a fost contractata in timpul sarcinii, parazitul poate fi transmis la fat chiar si de catre femeile imunocompetente. Mecanismul probabil al transmiterii implica trecerea parazitului in sange si apoi la fat, prin intermediul placentei

Toxoplasmoza congenitala poate duce la avort, moartea nounascutului sau malformatii fetale, cu consecinte pentru fat. Poate, de asemenea, reduce semnificativ calitatea vietii copiilor care au supravietuit infectiei prenatale.

Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 – 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator.

Desi acesti copii par sanatosi la nastere, ei pot dezvolta simptome clinice si deficiente pe parcursul vietii. Acestea afecteaza in special ochii (retinocoroidita, strabism, orbire), sistemul nervos central (deficiente neurologice si psihice, convulsii, retard mental) sau urechea (surditate). S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.

Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii.

Reclame