Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei.

Gazde pot fi probabil toate animalele cu sange cald, incluzand oamenii si animalele domestice. De o mare importanta este pisica, membra a familiei felinelor, gazdele definitive ale parazitului.

Pentru adultii sanatosi din punct de vedere imunitar infectia cu acest parazit nu prezinta mare importanta, majoritatea cazurilor de infectie cu Toxoplasmoza gondii fiind asimptomatice. Ocazional, variate simptoame usoare pot fi observate, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) este cea mai semnificativa manifestare clinica. Alte manifestari sunt: durere de cap, greata, oboseala marcata, febra, dureri musculare, gat iritat. Formele grave la adultii competenti imunologic sunt extrem de rare.

Cunoasterea conditiilor in care survine toxoplasmoza si a tratamentului sunt insa extrem de importante pentru doua categorii de oameni:
Adultii imunodeprimati – cei cu limfom Hodgkin, cancer, lupus eritematos sistemic, tratament cu imunosupresoare, SIDA;
Femeile gravide care fac infectia pentru prima oara in timpul sarcinii. La acestea parazitul se poate transmite catre copil, cu consecinte dintre cele mai nefaste.

Anunțuri