FII RESPONSABIL-COPILUL NU ARE NICI O VINA

Consumul de alcool si tutunul dauneaza grav sanatatii, mai ales in perioada sarcinii, fatul devenind o victima pasiva daca viitoarea mamica abuzeaza in mod regulat de alcool si tutun.

Nicotina si alcoolul trec permanent in perioada sarcinii din sangele mamei in circulatia fatului, afectandu-l. S-a constatat ca si dupa nastere, in perioada in care nou-nascutul este hranit la san poate fi afectat de efectele nocive ale alcoolului si tutunului daca mama sa le consuma, deoarece alcoolul si nicotina trec si in laptele matern.

Alcoolul si tutunul ar trebui evitate de viitoarele mamici chiar din perioada de preconceptie, deoarece aceste vicii afecteaza fertilitatea si pot avea efecte negative asupra embrionului inca din primele saptamani de sarcina, uneori inainte ca sarcina sa fie diagnosticata.

Efectele nefavorabile ale nicotinei si alcoolului asupra organismului mamei, dar mai ales asupra copilului cresc mult atunci cand acestea se asociaza, mama fiind consumatoare si de alcool, dar si de tutun. “Meniul” este complet atunci cand se alatura acestor vicii si “inofensiva” ceasca de cafea sau anumite bauturi carbo gazoase care contin cofeina.

Pentru tatici-am intalnit un tatic care a fost covins de mamica copilului lui, atunci cand era gravida, ca aceste vicii nu ii vor face rau copilului. Si pentru ca responsabilitatea apartine amandurora incercati sa va protejati copilul nu tratati lucrurile superficial. In calitate de viitori tatici sunteti responsabili in egala masura.

Desi sanatatea fatului depinde in mod direct de stilul de viata al mamei din timpul sarcinii, sanatatea lui depinde si de sanatatea tatalui de dinainte de conceptie si din timpul acesteia. Barbatii care consuma mult alcool si tutun pot avea probleme de fertilitate si pot influenta negativ evolutia fizica si psihica a fatului.

Reclame